ЦЕНТР ҐЕНДЕРНОЇ ОСВІТИ

Центр ґендерної освіти фактично розпочав свою роботу у 2012 році (наказ № 71 директора Луцького педагогічного коледжу від 17.09.2012) на базі циклової комісії викладачів суспільних дисциплін (нині – кафедра суспільних дисциплін). На сьогоднішній день ЦҐО є структурним підрозділом КЗВО «Луцький педагогічний коледж». Засновниками організації виступили ініціативні викладачки коледжу.

Завдання Центру ґендерної освіти – надання освітньої, методичної, наукової, інформаційної допомоги викладачам/викладачкам та студентам/студенткам КЗВО «Луцький педагогічний коледж» щодо впровадження ідей ґендерної рівності в освітній процес шляхом посилення ґендерного компоненту у змісті соціально-гуманітарних дисциплін; проведення виховних заходів; організації науково-дослідної роботи для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; ліквідації всіх форм дискримінації; запобігання насильству в усіх сферах життя суспільства; протидії торгівлі людьми тощо.

Діяльність Центру ґендерної освіти включає в себе:

  • креативність – доносити цілі та ідеї ЦҐО до цільової аудиторії цікаво й неупереджено;
  • конфіденційність – не розголошувати інформацію, що отримуємо, та стежити за її надійним захистом;
  • актуальність – постійно стежити за громадським життям, знати про його актуальні тренди та можливість оперативно реагувати;
  • ефективність – орієнтація на результат.

Цінності Центру ґендерної освіти:

  • Пріоритет прав та свобод людини.
  • Орієнтація на суспільні проблеми.
  • Співробітництво та партнерство.
  • Постійний розвиток та інноваційність.

Принципи Центру ґендерної освіти:

  • Недискримінаційна політика.
  • Відповідальність та дотримання принципу «не нашкодь».
  • Незалежність та неупередженість.
  • Толерантність.
  • Прозорість та відкритість.

Центр ґендерної освіти є учасником Всеукраїнської мережі осередків ґендерної освіти вищих навчальних закладів, яка об’єднує центри ґендерної освіти, ґендерні центри, кафедри, лабораторії, студії.

З ініціативи Центру ґендерної освіти проводяться:

  • Інформаційна кампанія «16 днів проти ґендерно обумовленого насильства».
  • Міжвузівський науково-практичний семінар «Ґендерні студії».
  • Конкурс відеороликів та соціального плакату.
  • Усесвітній день гідності.
  • З 2012 року у м. Луцьку та Волинській області – «Уроки ґендерної рівності».
  • Он-лайн проєкт «(Не)відомі волинянки» за ініціативи Музею жіночої та гендерної історії (м. Харків).

Центр ґендерної освіти є активним партнером Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA на Волині.

2015 року Центр ґендерної освіти узяв участь у реалізації проекту «Ґендерний мейнстримінг у вищих навчальних закладах України», який фінансувався з гранту Посольства Фінляндії в Україні за програмою Фінського фонду місцевого співробітництва 2015. Учасниками проекту були вузи – члени Всеукраїнської мережі осередків ґендерної освіти.

2020 року наступницею Центру ґендерної освіти КЗВО «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради стала створена ГО «Ґендерний креативний простір».

У квітні – вересні 2021 року ЦҐО долучився на волонтерських засадах до реалізація проєкту «Будуємо гендерно чутливе освітнє середовище в громадах Волинської області» у межах проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», який реалізовувався «Пакт Інститут» в Україні за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. У межах проєкту здійснено ґендерний аудит закладів освіти Городищенської, Самарівської, Сошичненської та Павлівської ТГ Волинської області. Розроблено Дорожню карту ґендерного аудиту закладів освіти, яку за сприяння Управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації поширено серед закладів освіти Волинської області.

Підрозділи Центру ґендерної освіти

Ґендерний інтерактивний театр «Дзеркало» ЦҐО

Театр створено 2009 року на базі Луцького педагогічного коледжу за сприяння ВОГО «Гендерний центр» у рамках проекту «Ґендер – у школу» за підтримки посольства Фінляндії в Україні та МГО «Школа Рівних Можливостей» (м. Київ) на волонтерських засадах. Мета театру – ефективна просвітницька робота серед молоді за інноваційною інтерактивною методикою.

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Десята муза» ЦҐО

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA створено 2014 року. Основною метою його діяльності є проведення регулярних некомерційних показів документальних та навчальних кінофільмів про права людини з освітньою та правопросвітницькою метою.

Положення про кіноклуб медіапросвіти з прав людини DOCUDAYS UA “Десята муза” Центру гендерної освіти КЗВО “Луцький педагогічний коледж” ВОР

 

Положення про  ґендерний інтерактивний театр “Дзеркало” Центру ґендерної освіти КЗВО “Луцький педагогічний коледж” ВОР

Положення про Центр ґендерної освіти КЗВО “ЛПК” ВОР