З ІСТОРІЇ ВІДДІЛЕННЯ ПОЧАТКОВОЇ ТА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Відділення початкової, дошкільної освіти та інформаційних технологій веде свій відлік від 1939 року – дати створення Луцької педагогічної школи, одного із найстаріших закладів освіти Волині. Із перших днів своєї діяльності педагогічна школа стала творчим осередком підготовки освітянських кадрів для загальноосвітніх шкіл. Газета «Вільна праця» повідомляла, що станом на 19 грудня 1939 року у ній навчалися 300 студентів.

 

У звязку з початком німецької окупації перший випуск Луцької педагогічної школи не відбувся.  Після звільнення Луцька педагогічну школу було реорганізовано в Луцьке педагогічне училище, яке здійснювало підготовку не тільки вчителів початкових класів, а й учителів математики, фізики, російської та української мови й літератури.

Багато з випускників відділення стали відомими в нашій державі:

 

         Олексій Несмянович – видатний учений-фізик, який розробив телевізійні пристрої для спостережень за полярним сяйвом та метеоритами.

 

Олександр Киричук – доктор педагогічних наук, профессор Національної академії педагогічних наук України. 

Євген Хринюк – відомий український сценарист і кінорежисер. 

Володимир Гринюк – Герой України з врeченням ордена «Золота Зірка» за виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного сувернітету та територіальної цілісності України. 

Надія Пушкар – народний вчитель України.

 

У продовж цих славних років підготовкою вчителів початкової школи керували мудрі й досвідчені педагоги, діяльність яких була спрямована на вдосконалення освітнього процесу, забезпечення конкурентоспроможними фахівцями  освітніх установ Волині: А. О. Голдун (1940–ві роки;) І. Н. Храповський (1950–ті роки); С. А. Лопутько (1972–1979 роки); Г. С. Шафета (1979–1985 роки); К. С. Козачук (1985–2004 роки); Є. С. Філіпович (2004–2007 роки).

З 2007 року відділення успішно очолює  Олег Казмірчук, викладач-методистВідмінник освіти України.

Студенти відділення вміло поєднують навчання з активним громадським життям, долучаються до заходів мистецького, спортивного, соціального спрямування в місті та області.

Високою є якість надання освітніх послуг – кожен третій випускник отримує диплом з відзнакою. Випускники відділення є затребуваними в освітніх установах Волині (щороку їх працевлаштовується за фахом 70-80 %). Кращі студенти 4-их курсів навчаються за індивідуальним графіком навчання, одночасно працюючи в освітніх установах.

Удосконалення знань, умінь і навичок – справа практики, а її на відділенні початкової, дошкільної освіти та інформаційних технологій вдосталь: літня педагогічна практика, педагогічна практика в кращих закладах освіти міста і області. 

Студенти відділення активно займаються волонтерством, численні благодійн іакції, організовані студентами та викладачами, дають можливість збирати значнікошти на підтримку ЗСУ.

З 1 вересня 2021 року відділення початкової освіти реорганізовано у відділення початкової та дошкільної освіти, а 1 вересня 2023 року – у відділення початкової, дошкільної освіти та інформаційних технологій.

З 2023 року на відділенн іздобуваютьосвіту за освітньо-професійним ступенем фаховий молодший бакалавр 599 осіб в 24 академічнихгрупах.

Підготовкама йбутніх спеціалістів здійснюється за спеціальностями:

013 Початкова освіта;

012 Дошкільнаосвіта;

122 Комп’ютерні науки.

Студенти відділення початкової, дошкільної освіти та інформаційних технологій учасники різних конкурсів та змагань, де зазвичай здобувають перемоги. 

У пріоритеті роботи відділення – всебічна психологічна та соціальна підтримка педагогічних працівників та здобувачів фахової передвищої освіти в умовах воєнного стану