Ви зараз переглядаєте Заходи до Дня української писемності та мови

Заходи до Дня української писемності та мови

День української писемності та мови в Україні відзначають 9 листопада – у день пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

У КЗВО «Луцький педагогічний коледж» свято розвитку державної мови щороку відзначають активно, цікаво й пізнавально. Цьогоріч карантинні обмеження дещо змінили формат і специфіку святкування, однак не завадили гідно вшанувати рідне слово. 

Протягом тижня викладачами кафедри філології було проведено ряд заходів, приурочених Дню української писемності та мови.  Онлайн-формат зустрічей дозволив збирати в колі однодумців одночасно багато студентів та викладачів нашого закладу.

Стартувати 5 листопада ще пощастило у традиційному ключі з творчої офлайн-зустрічі з поетесою Еліною Форманюк «Розстріляне відродження» в поетичному слові» паралельно з переглядом тематичної експозиції Волинського краєзнавчого музею.

А вже 8 листопада, напередодні свята студенти та викладачі КЗВО «Луцький педагогічний коледж» мали можливість заглибитись до першоджерел рідної літератури під час відкритої лекції-діалогу професора Петра Білоуса «Походження української літератури: міфи, історія, джерела». Публічне просвітницьке заняття відомого літературознавця, письменника та науковця зібрало дуже багато пошановувачів української писемності, не лишивши нікого байдужим.

Цього ж дня, але вже на іншій інтернет-платформі  відбувся І етап ХХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, зорганізований спільно з цикловою комісією словесних дисциплін.

9 листопада, у День української писемності та мови, усі охочі студенти та викладачі нашого закладу долучились до щорічної акції – Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, продемонструвавши таким чином пошану рідній мові та єднання з усією українською спільнотою.

Приємним відкриттям у цей день для молоді стала мотиваційна зустріч з книжковою блогеркою Анною Якименко «Особистий мовний блог вчителя: з чого почати».

Інноваційний погляд на мову як інструмент в професійній діяльності педагога було презентовано викладачами кафедри філології під час «Воркшопу «Інтерактивні методи й прийоми в дії», у межах якого протягом тижня відбувались такі  навчально-методичні онлайн-семінари: 

  1. 365 днів до НУШ: розвиток мовлення (сторітелінг) й критичного мислення дошкільнят. 
  2. Метафоричні асоціативні карти: можливості та перспективи в початковій школі.
  3. «Фактчекінг: не довіряй, перевіряй»: інструменти формування критичного мислення та медіаграмотності на заняттях з української мови.

Завершенням заходів, присвячених Дню української мови та писемності стали відкрите засідання Читацького клубу ЛітЕра про відомого науковця, мовознавця, історика, письменника і перекладача: «Агатангел Кримський – українець і людина світу» та участь викладачів кафедри у міжнародній презентації літературного проєкту – виданої поліською говіркою прозово-поетичної книги «Оньдэ» заступника директора телеканалу «Белсат ТV» Олексія Диковицького.

Мова – це фундамент державності. Вчіть українську, шануйте її та поважайте. Щиро вітаємо усіх зі святом. Слава Україні!