Ви зараз переглядаєте Незламні, бо об’єднані. Вивчаємо досвід дошкілля Республіки Латвія

Незламні, бо об’єднані. Вивчаємо досвід дошкілля Республіки Латвія

Воєнний стан змінив звичні умови життя та змусив переосмислити життєві цінності. В умовах воєнних реалій викладач фортепіано Комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради Олена Білозерова, перебувачи у Латвії, вивчала зарубіжний педагогічний досвід у приватному дитячому садочку «Rezidence Laumina» на посаді помічника вихователя. 

У Латвії діти починають відвідувати дошкільні навчальні заклади з півторарічного віку. Цим латвійські дитсадки відрізняються від українських. Режим дня латвійських дошкільних навчальних закладів нічим не відрізняється від наших: трьохразове харчування, обідній сон, прогулянка і вільний час. Згодом, на прохання батьків, українським дітям почали викладати латиську мову. Приміщення кожної групи поділялося на ігрові зони: для хлопчиків (там стояли різні машинки, літаки, м’ячі тощо), для дівчаток (містила ляльки, іграшкові візочки, дитячі кухні, посуд), для розвитку дрібної моторики, математична та філологічна зони.

Олена Білозерова згадує: «В моїй пам’яті закарбувалася розмова з чотирирічною дівчинкою Аріною з Маріуполя. Одного дня, прийшовши в садочок, вона сказала: «А ви знаєте, що вчора розбомбили мій садочок в Україні… А там лишилися мої улюблені туфельки і лялька. А ще… в мене там була найкраща подруга. Мама сказала, що ми більше з нею не побачимось, я навіть не знаю, чи жива вона…». Мені було моторошно від таких недитячих розмов».   

Українські діти змушені були відвідували різновікові групи, так як можливості ділити вихованців за віком в дитячому садку не було. Передусім, це були діти-переселенці зі східних і центральних регіонів України. Деякі з них переїхали в Ригу назавжди, оскільки їхні домівки були зруйновані.

Як стверджує Олена Білозерова, працюючи в латвійському приватному садочку лише півтора місяці, вона здобула новий цікавий досвід, познайомилася з хорошими людьми та встигла полюбити таку потішну малечу.

Наразі триває процедура узгодження та підписання меморандуму про співпрацю  нашого закладу з приватним закладом дошкільної освіти «Rezidence Laumina» (Республіка Латвія).