Ви зараз переглядаєте Наша мова – наша зброя

Наша мова – наша зброя

З нагоди відзначення Дня писемності та української мови у Комунальному закладі вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради відбувся ряд творчих та наукових заходів. 

У переддень свята було проведено у партнерстві з Волинською обласною бібліотекою для юнацтва літературно-музичний вечір до 150 річчя від дня народження Богдана Лепкого «Журавлиний переклик його душі». Напередодні здобувачі вищої освіти долучились також до різноманітних екскурсійних заходів, під час яких мали можливість розкрити силу рідного слова у новому вимірі. 

Емоційно-яскравим  відбувся сам День писемності та української мови. Розпочалось свято написанням Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який цьогоріч писала рекордна кількість українців по всьому світу.

 Традиційно 9 листопада у нашому закладі стартував І етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, мета якого – сприяти утвердженню статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді та забезпечення всебічного розвитку в усіх сферах життя.

У цей день святу української мови було приурочено практичне заняття «Психолінгвістика для педагогів-вихователів» і літературну зустріч з письменниками Волині «У світлі рідного слова», які відбулась попри тривалу повітряну тривогу. Наша нація, яка творить і навчається в укриттях, – незнищенна, бо тільки вона здатна перетворити будь-які загрози і небезпеки на позитив.

Свято української мови продовжилось і наступного дня, який видався не менш насиченим на різноманітні заходи. Зокрема 10 листопада відбувся семінар-форум «Мова – духовна зброя у боротьбі за Україну», покликаний переоцінити роль мови у нинішній російсько-українській війні, адже боротьба на мовному фронті триває століттями і сьогодні саме УКРАЇНСЬКА стає мовою правди та Перемоги. 

Непрості мовні питання, спричинені російською пропагандою та намаганням одвічного ворога-окупанта знищити нашу національну ідентичність, обговорювали під час круглого столу «Мовна ситуація в Україні в контексті російсько-української війни». У процесі наукової дискусії з майбутніми педагогами шукали компроміси та шляхи вирішення мовних конфліктів в українському суспільстві.

Творчий захід «Слово, обпалене й гартоване війною», організований Читацьким клубом «ЛітЕра», було присвячено поетичному спротиву українців, які своїм талантом наближають нашу Перемогу, бо слово вільних людей знищити неможливо.