Ви зараз переглядаєте Гостьова лекція «Краєзнавство на Волині»

Гостьова лекція «Краєзнавство на Волині»

Важливою рисою сучасного суспільного життя України є інтерес до вивчення вітчизняної історії. Зміни в громадсько-політичному житті країни викликали підвищену увагу до історії, етнографії, всього, що стосується коренів родоводу. Важливе значення в процесі національного самоусвідомлення відіграють історико-краєзнавчі дослідження, зазначив гостьовий лектор Генадій Бондаренко, кандидат історичних наук, професор ВНУ імені Лесі Українки, голова ВООНСКУ.

Тема, з якою завітав Генадій Бондаренко до студентів освітньо-професійної програми Початкова освіта, Середня освіта (Музичне мистецтво) та Дошкільна освіта (ОПС – фаховий молодший бакалавр) – «Краєзнавство на Волині» 22 листопада 2022 року. Це перша зустріч щодо вивчення краєзнавства Волині, яку організував і провів Анатолій Кравець, викладач-методист циклової комісії суспільних та художньо-мистецьких дисциплін, член Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Історико-етнографічні межі Волині, яка нині не складає єдиної адміністративної одиниці, протягом століть складались і змінювались залежно від політичних умов в Україні. Кордони Волинської землі, Волинського князівства, Волинського воєводства. Волинського намісництва, Волинської губернії. Волинської округи, Волинської області були різними.

Генадій Бондаренко зазначив, що серед сучасних краєзнавців для визначення волинського регіону як об’єкту досліджень закріпився термін Велика Волинь в межах колишньої Волинської губернії. Саме в таких територіальних рамках започаткувалось краєзнавство Волині в XIX ст. та продовжується його розвиток на сучасному етапі. Без конкретно-регіональних досліджень неможливий всебічний розвиток історичної науки.

Генадій Бондаренко розповів історію дослідження Волині. Звернув увагу на діяльність видатного вченого М. Максимовича, який у своїй творчості поєднував глибокі знання з історії України та метод критичного дослідження джерел. У його дослідженнях знайшли відображення й деякі проблеми історії Волині. Так, у 1840–1842 роках вчений випускав літературний альманах «Киевлянин», де помістив статтю про древню історію Волині – «Волинь до XI століття», в якій простежив заселення території слов’янськими племенами та пояснює походження назви «Волинь» від племені «волинян», яких вважає вихідцями з Балтійського помор’я.