Ви зараз переглядаєте Інтегроване навчальне заняття «У науки жіноче обличчя»

Інтегроване навчальне заняття «У науки жіноче обличчя»

Щорічно 11 лютого у світі відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці – символічну дату, яка утверджує рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій. Міжнародний день жінок і дівчат у науці – свято молоде, але знакове. Наука – не лише рушій будь-якого часу, а й провісник майбутнього і роль жінок у ній багатогранна – і як продовжувачок життя, матерів та вихователів допитливих майбутніх геніїв, і як самих невтомних дослідниць. Жінки рухають наш світ, упевнено займаючи в науці своє важливе місце.

Для того, аби бути невід’ємною частиною системи освіти та науки європейських університетів, жінки подолали тривалий шлях відстоювання власних прав і свобод. Дослідженню внеску жінок у розвиток математики було присвячене інтегроване навчальне заняття з математики та основ науково-педагогічних досліджень «У науки жіноче обличчя», викладачами Марією Бойчук та Ольгою Фаст.

Під час інтегрованого заняття студентство та усі присутні познайомилися з відомими математикинями, яких знають не тільки в Україні, а й у всьому світі:

– Клавдія Латишева – математикиня, науковця; стала першою в Україні жінкою, яка захистила дисертацію та стала кандидаткою, а згодом докторкою і професоркою фізико-математичних наук;

– Ніна Вірченко – одна з найвідоміших українських математикинь, авторка понад 500 наукових і науково-методичних праць;

– Марина В’язовська – математикиня, яка розв’язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали більше 400 років: пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві – в 24-вимірному, за що нагороджена медаллю Філдса;

– Олена Ванєєва – докторка фізико-математичних наук, популяризаторка математики та наставниця в проєкті STEM Girls. У 2020 році науковиця отримала премію «Жінка України-2020» в категорії «Наука».

БІЛЬШЕ ФОТО