Ви зараз переглядаєте У коледжі стартував Тиждень факультету початкової освіти та фізичної культури

У коледжі стартував Тиждень факультету початкової освіти та фізичної культури

25 жовтня стартував уже традиційний для Закладу вищої освіти “Луцький педагогічний коледж” Тиждень факультету початкової освіти та фізичної культури. Широка програма різноманітних заходів, які триватимуть впродовж восьми днів, направлені на «Професійну підготовку майбутніх учителів у національно-культурному контексті”.

Цьогоріч особливої ваги, звучання та наповнення загальноколеджним заходам додало ще одне наше національне свято – День української писемності та мови, яке ми відзначатимемо 27 жовтня.

Тож, після вітального слова декана факультету Початкової освіти та фізичної культури Наталії Денисенко, розпочалась програма зі святкової публічної онлайн-лекції доктора філологічних наук, професора кафедри філології Петра Білоуса “Походження української літератури”.

В онлайн-лекції взяли участь не лише студенти й викладачі коледжу, а й представники інших закладів освіти Волині, що засвідчує і загострює інтерес до проблеми.

На багатому фактологічному й історичному матеріалі професор проаналізував, прокоментував і розвінчав усталені й підтримувані дотепер проімперською ідеологією міфи про єдність і спільність походження культур і літератур східнослов’янських народів, а передовсім – у контексті багатолітніх відносин з нашим одвічним північно-східним агресором та загарбником, котрий до слов’янського світу має дуже опосередковане відношення, про політику і технології багатостолітнього досвіду привласнення ним нашої духовно-культурної спадщини, аж до фізичного знищення найталановитіших представників і загалом нашої нації.

У лекції було розставлено чимало акцентів, які визначають наше місце серед інших слов’янських народів Європи, розкрито роль і місце південнослов’янських, зокрема, болгарських і грецьких, в тому числі й церковних, релігійних, впливів на розвиток нашої писемності й оригінальної культури і літератури, засвідчено творчий підхід до освоєння і засвоєння, а не сліпе механічне перенесення найкращого зі скарбниці міжнаціональної і міжкультурної спадщини і досвіду, на чому відтак будувалися духовні підвалини українства.

БІЛЬШЕ ФОТО