Ви зараз переглядаєте Cемінар-форум «Роль мови у боротьбі за національну ідентичність в умовах воєнного сьогодення»

Cемінар-форум «Роль мови у боротьбі за національну ідентичність в умовах воєнного сьогодення»

З нагоди відзначення Дня української писемності та мови у Закладі вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» 2-го листопада відбувся студентський семінар-форум «Роль мови у боротьбі за національну ідентичність в умовах воєнного сьогодення». Захід було організовано кафедрою філології в межах Тижня факультету початкової освіти та фізичної культури.
Мовне питання завжди відігравало важливу роль у житті України. А в контексті російсько-української війни воно стало однією з ключових проблем. Адже вплив російської агресії помітно змінив мовну та ідентичну ситуацію в Україні. Мова, як  основне мірило національних цінностей, стала мішенню для ворога, який знає, що, вбиваючи мову, – він вбиває нашу душу.
Сьогодні збереження нашої ідентичності, відродження історичної пам’яті, утвердження української мови є питанням національної безпеки держави. Захищаючи українську мову, ми обороняємо власну національну гідність.
Про історію лінгвоциду української мови, трансформацію національної ідентичності за роки Незалежності, вплив повномасшабного вторгнення на мовну і національну свідомість українців, роль мови як зброї у нинішній боротьбі за Україну – про ці та інші важливі націєтворчі аспекти говорили на семінарі з майбутніми педагогами та вихователями.
Пам’ятаймо, що тільки народ, який поважає і шанує свою культурну і мовну спадщину, може називатись нацією і зберегти свою ідентичність для наступних поколінь.