Щорічно на загальнонаціональному рівні ми відзначаємо день народження українського генія та пророка Тараса Шевченка

9 березня 2023року за ініціативи циклової комісії словесних дисциплін здобувачі освіти КЗВО «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради долучилися до акції вшанування пам’яті Кобзаря. Літературно-музичній імпрезі не стали на заваді жодні погодні примхи.

Усі присутні мали змогу долучитися до благодійної акції, кошти від якої, а також державний стяг із пророчими Шевченковими словами «Борітеся – поборете» та побажаннями від учасників акції будуть передані луцькому батальйону «Любарт».

А заходи з ушанування Тараса Шевченка в Луцькому педагогічному коледжі тривають.

«Шевченко відомий і невідомий» – таку назву обрали для арткластеру студенти 2-А групи відділення початкової та дошкільної освіти під керівництвом викладачки циклової комісії словесних дисциплін Наталії Дмитренко.

Їхні розповіді відкрили чимало цікавих фактів з біографії Тараса Шевченка.

Віталіна Цибульська дослідила Шевченкові шляхи на Волині. Вікторія Борнос присвятила виступ пам’яті Миколи Куделі – творця волинської Шевченкіани. Юлія Кулікова розкрила унікальність таланту Шевченка-художника. Софія Ковальчук презентувала “Буквар” – останню прижиттєву книгу Шевченка. Про надзвичайну популярність Кобзаря у світі розповіла Анна Мачалаба.

Захопливо і проникливо звучали вірші Кобзаря з уст Вікторії Зленко, Софії Ольхович, Олени Яслинської, Юлії Бєлої.

І хоча початок арткластеру супроводив сигнал повітряної тривоги, ніякі зловорожі наміри не змогли завадити студентам вшанувати великого Кобзаря!

( Викладачі: Н Дмитренко, С.Вірста, М.Федорець)

Шевченко з нами. Щороку березень українці традиційно зустрічають з Кобзарем. Російсько-українська війна повернула істинні сенси віршам Тараса Шевченка.

У бібліотеці коледжу було проведено форум-зустріч «Актуальний Шевченко». Учасники читацького клубу “ЛітЕра” представили своє бачення постаті і творчості Тараса Григоровича. Особистість Тараса Шевченка незмірно глибока. Ми ж сьогодні бачили Тараса живим, сучасним і прогресивним. Студенти читали поезії, які обрали самі для декламування, провели інтерактивний квест. Дякуємо спільноті творчих, патріотичних і небайдужих! Наш Тарас сильний, вільний, мужній, сучасний і ерудований. Залишаємо такий образ у своєму серці! З вірою в Перемогу!

Україна. Жінка. Мати. Як багато значать ці слова для кожного з нас! Як либоко западають у душу! Як гордо промовляємо їх! Вихователь гуртожитку, викладачка циклової комісії Ольга Столярчук провела творчий вечір «Читаємо Шевченка». Мешканці гуртожитку зібралися у святковій залі на тематичний захід, який об’єднав дві великих дати – День вшанування Жінки та День народження Великого Кобзаря.

На вечорі звучали ліричні вірші, які прославляли жінку-матір, жінку-берегиню, жінку-воїна. Акцент був зроблений на поезії Шевченка, на роль жінки у творчості поета, на жіночу красу, на долю української матері.

У заході взяли участь внутрішньо переміщені особи. Маленькі представниці, які мешкають у гуртожитку, залюбки читали вірші Шевченка.

Вечір закінчився, та кожен у серці поніс священні настанови Т. Шевченка:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

Дякуємо всім, хто долучився!

http://surl.li/firwh

http://surl.li/firwp

http://surl.li/firxb

http://surl.li/firxn