Ви зараз переглядаєте Літературно-музичний вечір до 150 річчя від дня народження Богдана Лепкого

Літературно-музичний вечір до 150 річчя від дня народження Богдана Лепкого

У межах заходів, присвячених Дню української писемності та мови, у партнерстві з Волинською обласною бібліотекою для юнацтва 8 листопада відбувся літературно-музичний вечір до 150 річчя від дня народження Богдана Лепкого «Журавлиний переклик його душі».

Ініціаторами та спікерами заходу стали Ольга Фаст і Микола Мартинюк. До сценарної роботи долучилися працівники бібліотеки та Світлана Подолюк.

4 (9) листопада виповнилося 150 років від дня народження Богдана Лепкого – світоча української національної ідеї. Поет і новеліст, драматург і романіст, публіцист і критик, збирач народної творчості і її популяризатор, історик і філософ, літературний дослідник, педагог, культурно-громадський діяч, автор відомої стрілецької пісні “Журавлі”. Досліджено, що творча спадщина Богдана Лепкого становить понад 80 книг. За кількістю написаного він поступається хіба тільки Івану Франку. Непересічний талант, інтелектуал… Велич постаті Богдана Лепкого, чиї ім’я і твори в часи радянської влади були під суворою забороною, ще тільки починаємо осягати.

Ось і у сьогоднішній літературно-музичній рефлексії зі студентами, майбутніми учителями початкової школи та вихователями закладів дошкільної освіти, розмірковували про життєвий шлях, особисті драми, педагогічну, літературну і громадську діяльність Богдана Лепкого, а, найголовніше, – його державницьку позицію. “Свідомий громадянин, що кохає свою землю, віру і мову та свою культуру – це найцінніший скарб не лише народу, але і держави”, – наголошував письменник.

Студентам-першокурсникам, які долучилися до літературного полілогу в межах вивчення курсу «Основи педагогіки зі вступом до спеціальності», близькою стала педагогічна лінія життєвого шляху Богдана Лепкого, зокрема, його викладацька діяльність у Ягеллонському університеті у Кракові, де він читав курс української мови та літератури, а також на курсах українознавства при посольстві Української Народної Республіки у Берліні.

Для зацікавлених перевірити, чи багато ви знаєте про життєвий та творчий шлях письменника, працівники Волинської обласної бібліотеки для юнацтва підготували онлайн тест «Високе небо Богдана Лепкого», що доступний за посиланням:

http://voub-vidkruy.blogspot.com/2022/11/blog-post_7.html