Ви зараз переглядаєте Гостьова лекція кандидатки історичних наук Лариси Бондарук

Гостьова лекція кандидатки історичних наук Лариси Бондарук

Про жіночі обличчя Норильського повстання 15 травня 2023 року спілкувалась зі студентками та студентами 1ММ групи спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) кандидатка історичних наук, головна спеціалістка Західного міжрегіонального відділу Управління забезпечення політики національної пам’яті у регіонах Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Як зазначила лекторка, майже кожна історія українок є окремою сторінкою боротьби та мучеництва, так як в умовах радянських концтаборів саме жіноцтво найбільше потерпало від різних видів дискримінації.

Усіх жінок, які були учасницями Норильського повстання неможливо згадати. Більше того – чимало біографій залишаються не вивчені. Проте лекторка звернула увагу на такі постаті, як: Леся Зеленська, Ніна Комаревич-Петрич, Оксана Камінська-Юрчук, Надія Яськів, Ганна Мазепа-Кучма та ін. Ці жінки були засуджені на різні терміни ув’язнення в ГУЛАГу. Не оминула увагою Леся Бондарук і постать Ангеліни Петрощук-Гачкевич, яка, навчаючись у Луцькому педагогічному училищі, була активною учасницею підпільного гуртка НОРО, за що і була заарештована у 1945 році. Ангеліна Петрощук – активна учасниця Норильського повстання, яка дочекалася проголошення незалежності України.

Повстання було придушене, але ув’язнені все одно здобули перемогу. Загалом, перемогла підтримка, самовідданість, віра та прагнення залишатись Людьми та Українками.

Уже стало традицією поглиблювати знання студентства з історії саме завдяки таким зустрічам з Ларисою Бондарук. 

БІЛЬШЕ ФОТО