Ви зараз переглядаєте Гостьова лекція Олени Бірюліної: «Рукописна традиція на Волині»

Гостьова лекція Олени Бірюліної: «Рукописна традиція на Волині»

31 жовтня на продовження заходів до Дня української писемності та мови в рамках Тижня факультету початкової освіти та фізичної культури відбулася гостьова лекція завідувачки Музею історії Луцького братства, наукової прицівниці Волинського краєзнавчого музею Олени Бірюліної.

“Рукописна традиція на Волині” – таку тему презентувала гостя, розкриваючи студентській аудиторії історію та особливості зародження писемності в нашому краї, простежила її поширення на територію всієї давньої Русі-України з X до XIX ст., познайомила з фактами причетності волинян до багатьох відомих стародруків, зокрема “Остромирового Євангелія” (1056–1057), “Ізборника Святослава” (1073) – першої рукописної книжки для домашнього читання, “Київського Псалтиря” (1397), “Луцького Псалтиря” (1384), “Луцького Євангелія” (1366) та інших.

До всіх цих раритетних пам’яток і документів прадавніх епох слухачі гостьової лекції мали змогу доторкнутися в буквальному розумінні цього слова. Зрештою, продовження такої захопливої розмови буде далі.

БІЛЬШЕ ФОТО